In memoriam

Door Ben Bloemraad, KvK

 

Vrijdag 5 december 2003 - De Kamer van Koophandel is op het kantoor in Den Bosch aan het verbouwen. Dat betekent dat persoonlijke archieven moeten worden opgeschoond. Daar ontsnappen ook notoire verzamelaars als deze columnist niet aan. En misschien wel terecht. En dat moet overigens niet te achteloos gebeuren, er moet ook zeer zorgvuldig vernietigd worden, want het gaat veelal om gevoelige, persoonsgebonden informatie. Dezer dagen gaan daarom enkele honderden adviesdossiers door mijn handen, waarvan een aantal nogal gedateerd. Herinneringen te over, initiatieven, ontwikkelingen, innovaties, knelpunten, oplossingen, maar ook emoties.

Eén van die dossiers betreft Jules. Een dossier, daterend uit 1989. Afgestudeerd ingenieur, jonge vent, scherp en gretig naar nuttige informatie. Een aantal jaren ervaring in de consultancy, met name logistiek. Het eerste contact ontstaat naar aanleiding van een door hem gewenste beoordeling van zijn ondernemingsplan. Hij wil, samen met twee maatjes, een eigen logistiek adviesbureau starten, met accenten op ICT gebied. Na de start nog een paar 'stappen' meegelopen.

Begin jaren '90 een spin-off project van N.V. BedrijfsRegio. Een grote machinebouwer in Den Bosch wilde wel zijn eigen, intern ontwikkelde, productiebegeleidingssysteem commercialiseren. Vervolgens Jules met zijn bureau ingeschakeld. Het leidde tot een licentieovereenkomst. Leuk project. In die periode hebben we ook de Jonge Ondernemers Sociëteit opgericht in Den Bosch. Jules was een van de eerste leden. Hij hield daar ook een keer een inleiding over automatisering in het MKB.

In die beginperiode zat de groei in de automatisering er goed in. Voor Jules en zijn compagnons leidde dat tot een paar achtereenvolgende verhuizingen, uiteindelijk naar een eigen pand in Zaltbommel, apetrots waren ze. Daarna ben ik hem uit het oog verloren, totdat we elkaar toevalligerwijs weer tegen het lijf liepen op de Bedrijfscontactdagen.

Hij had zijn belang in het bedrijf verkocht en was zich aan het oriënteren op nieuwe activiteiten, waarschijnlijk iets met handel op het Verre Oosten.

Er lagen al contacten en hij was bezig met een businessplan. Dus maar weer een afspraak gemaakt om het daar eens over te hebben.

Dat was in 1995. Ook dat plan zat nog in het dossier. Het was het meest recente stuk. Asian Trade & Consultancy B.V. is daarna ook daadwerkelijk ingeschreven in het Handelsregister. Dossier vervolgens toch maar 'opgeschoond'.

De volgende dag, een kop op de voorpagina van het Brabants Dagblad: "Zakenman uit Vught in Thailand vermoord". Niets in de gaten, wel beginnen te lezen. Het zal toch niet, dat kan toch niet? Ja, het zal en het kan wel degelijk! Harde realiteit. Jules Odekerken, de Jules van het dossier, dat ik de dag tevoren door mijn handen heb laten gaan en heb opgeschoond. Toeval bestaat niet, zeggen ze...Hoezo herinneringen, hoezo emoties?